Telefoon:+666-999-888

E-mail: info@energiebrigade.nl

Vishet: 121 King Street, USA

Overweeg je zonnepanelen te laten installeren? Goed idee! Met zonnepanelen ben je namelijk in staat om je eigen stroomverbruik op te wekken, waardoor je maandelijks bespaard op je energierekening. Hierdoor verdienen zonnepanelen zich in de loop der jaren terug. Maar wat is nu precies de terugverdientijd van zonnepanelen? En hoe reken je dat uit? Het antwoord lees je in deze blog!

 

Deze blog is ook interessant voor mensen die al zonnepanelen hebben laten installeren. De terugverdientijd is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, welke door de jaren heen kan veranderen.

Welke factoren beïnvloeden de terugverdientijd van zonnepanelen?

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je de terugverdientijd van zonnepanelen kan berekenen. 

 

  1. De totaalprijs van de installatie: als eerste bepaald de totaalprijs van de installatie de terugverdientijd. 

  2. De levensduur van de installatie: gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar lang mee. De omvormer slechts een stuk korter: deze heeft een gemiddelde levensduur van 10 jaar. Deze moet je tussentijds nog een keer vervangen: ook deze kosten tel je mee bij het berekenen van de totaalprijs van de installatie en dus de terugverdientijd.

  3. De huidige energieprijs en je energieverbruik: het elektriciteitstarief verschilt per energieleverancier en heeft een grote invloed op hoeveel je jaarlijks bespaard op je energierekening. Daarom speelt dit een belangrijke rol in het berekenen van de terugverdientijd.

  4. Het rendement van de zonnepanelen: het rendement is de opbrengst van zonnepanelen. Deze is in de winter lager dan in de zomer en zo zijn er nog meer factoren die het rendement beïnvloeden.

  5. Premies en subsidies: om de investering in zonnepanelen financieel voordeliger te maken, kun je gebruik maken van verschillende premies en subsidies. Deze worden verrekend met de totaalprijs van de installatie, en kunnen de terugverdientijd van zonnepanelen verkorten. 

 

Wil je meer weten over de kosten van zonnepanelen, het laten installeren van de panelen en nog veel meer? Op deze website vind je alles wat je wilt weten! 

De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen: hoe doe je dat?

Het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen kan op de volgende twee manieren:

  1. Totaalprijs zonnepanelen installatie : gemiddelde jaarlijkse opbrengst = de gemiddelde terugverdientijd

 

OF

 

  1. Prijs van de zonnepanelen installatie + bijkomende kosten – premies en subsidies = de totaalprijs van de installatie

Gemiddelde jaarlijkse opbrengst + bijkomende energiekosten = de opbrengst van de zonnepanelen.

Totaalprijs van de installatie : de jaarlijkse opbrengst = de gemiddelde terugverdientijd.

 

Je kunt de terugverdientijd van zonnepanelen dus ongeveer uitrekenen, maar met de tweede formule kun je ook de exacte terugverdientijd berekenen. Gemiddeld genomen verdien je de investering in zonnepanelen in 6 tot 8 jaar terug. Omdat zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee gaan, profiteer je daarna nog van ruim 17 tot 19 jaar van gratis stroom!